Boycot Leeuwarden 2018 !

Slide1fffffffffffffff

De missie van Lwd/Fryslân 2018 is dat men zich als stad en regio wil profileren als een uitzonderlijk gebied, waar nog een sociale samenhang bestaat die zich weerspiegelt in een historisch verankerde en fijnmazige geografische structuur. Het ‘mienskip-denken’ zou diep zijn ingedaald in Friesland. Met elkaar en voor elkaar, dat is het devies, maar nu wel aan de hand van een stelletje uit de Randstad ingehuurde marketeers met een topsalaris. ‘Top down met zijn allen.’ Maar daar wringt iets. Dit is niet zozeer een model dat afkomstig is uit het voormalige communistische Roemenië, want dat was alleen top down. Dit is het ‘Chinees-Friese model’. Zoals China het kapitalisme opnieuw probeert uit te vinden vanuit een top down gezagsstructuur, zo denkt men bij Lwd/Fryslân 2018 dat je de bevolking kunt mobiliseren vanuit een oude feodale gezagsstructuur met instructies van bovenaf die onmiddellijk door het volk worden opgevolgd. Mienskip betekent: een volgzame kudde.

Als het opperste gezag van de organisatie vindt dat iedereen collectief uit zijn dak moet gaan, dan zouden Friezen dat ook terstond moeten doen. Het gaat om het momentum, het heilige ogenblik van de totale transformatie van het volk. It giet oan!… en de hel breekt los. De de organisatie van Lwd/Fryslân 2018 verheerlijkt de festivalisering van de cultuur. Niemad lijkt daar ooit gehoord te hebben van het begrip ‘festival-inflatie’. Men zou er in bij Lwd/Fryslân 2018 goed aan doen om naast de ideeën van Richard Florida eens de gedachten van Louis Le Roy te gaan bestuderen. Zowel Florida als Le Roy hebben een visie ontwikkeld op de symbiose van cultuur en economie. De een van bovenaf, de ander van onderop, ook vanuit twee heel verschillende inzichten over de economie in relatie tot duurzaamheid. Louis Le Roy (1924-2012) was een van de weinige Friese denkers van Europees formaat, een visionair die Europa wat te zeggen had, maar in het bidbook van Lwd/Fryslân 2018 komt zijn naam niet eens voor.

Iepen mienskip‘ en ‘connecting communities‘, dat zijn de centrale thema’s waarmee de hoofdprijs is binnengehaald. Het zijn mooie woorden waarmee Friesland zich als excentrische regio in de etalage van Europa wil zetten, terwijl het Friese volk van oudsher toch niet bekend staat als een ‘open gemeenschap’. ‘Fan myn hiem ôf!’ is de eerste kreet waarmee de vrije Fries zich aan de buitenwacht liet horen, en xenofobie is dieper in de Friese genen ingedaald dan politiek correct multi-cultidenken. In menig Fries dorpshuis is het mij overkomen dat ik als niet-Fries-talige vergeefs mijn hand uitstak om iemand te begroeten. Er zijn nog altijd duistere uithoeken in deze regio, waarin de gesloten mienskip rond de kerktoren meer weg heeft van een radicaal islamitisch bolwerk dan van een gastvrije, kosmopolitische meltpot van talen en culturen. Een vrije Fries heeft van oudsher niets met dit soort flauwekul van doen. Om jezelf als iepen mienskip in Europa naar voren te schuiven krijgt dan ook al gauw de schijn van opportunisme en hypocrisie.

De leus ‘Iepen mienskip!’ wordt ons allen door de strot geduwd. Het komt er nog van dat de organisatie van Lwd/Fryslân 2018 op het Zaailand gratis pakjes condooms gaat uitdelen met opdruk ‘Iepen mienskip!’ Het cliché van de pompeblêden wordt inmiddels uitgemolken tot vervelens aan toe. Het geijkte symbool voor Fryslân en de Friezen is gedevalueerd tot een starend icoon dat vooral oproept tot pompen. Wat drukken die starende ogen anders nog uit? Pompen of verzuipen. Het is een de staat van verbijstering waarin wij allen verkeren, onmachtig om hier nog iets aan te veranderen. We zullen het moeten uitzitten. We moeten leren te overleven in tijden van bullshit. Lwd/Fryslân 2018 wordt gekenmerkt door de tirannie van het cliché, dat wil zeggen: ‘een overwoekering van betekenis door functie’.

Dit alles is bedacht door buitenstaanders, maar niet door Friezen of wat dat dan ook mogen zijn. Als ik het bidbook lees, zie ik een boer die zich opmaakt voor een pronkdag in zijn zondagse pak, terwijl voor deze Europese parade voornamelijk buitenlandse acteurs worden ingehuurd. Een prestigieuze stoet van landelijke en internationale namen en gezelschappen paradeert in het Leeuwarder bidbook, maar het is de vraag wat dit soort ingehuurde galleryplay voor de Friese cultuur aan blijvende stimulans zal opleveren, nu het eigen culturele arsenaal niet als eerste wordt aangeboord. De expertise, die met de organisatie van dit festijn wordt opgedaan, zal niet indalen in het culturele veld van Friesland, maar verdwijnt na afloop meteen weer over de Afsluitdijk richting Randstad. Leeuwarden gaat Europa in, maar de  Friese cultuur vervreemdt van zijn eigen productieve mogelijkheden. Dat is het de treurige conclusie, nu de euforische stemming van de overwinning is overgewaaid.

De beslissing om het ontwerpen van het logo uit te besteden aan en bedrijf buiten Friesland is de druppel geweest die voor velen de emmer deed overlopen. Wie kwam er trouwens op dat onzalige idee? Het zou Jacco de Boer zijn geweest, zo liet ik mij gisteren vertellen door een ingewijde. Het bedrijf dat de opdracht kreeg voor het nieuwe logo heeft ook de huisstijl van het CDA ontworpen. Jacco de Boer schijnt een dikke vinger in de pap te hebben bij het landelijke CDA-bestuur. Het lijkt me een wat een overdreven gedachte, maar het tekent het klimaat dat momenteel in Leeuwarden heerst. Het is een klimaat van achterdocht en irritatie, dat weldra zal overgaan in een sfeer van afkeer en walging. Men is het gekonkel zat en ook de kleffe vriendjespolitiek waar zelfs de burgemeester met droge ogen aan meedoet.

De komende vijf jaar gaat al het geld naar de top, en de basis – of wat daar nog van over is – kwijnt steeds verder weg.  Wouldbe en wannebe worden de sleutelwoorden voor de teloorgang van de Friese cultuur in de nabije toekomst. En hoe wonderlijk het ook klinkt, dat is provincialisme ten top. In Friesland heeft men exact gedaan wat in Europa wordt gevraagd en daarmee lopen we nu exact in de maat van Brussel. Bij al deze politiek-correcte cosmetica, waarmee de van buiten ingehuurde bidbook-schrijver de jury heeft weten te overtuigen, zijn ook de eigen cultureel producenten en organisatoren op de achtergrond, terwijl daar juist van begin af aan de grootste inspiratiebron lag voor de plannenmakers.

Gisteren liep mijn mailbox vol met sympathiebetuigingen naar aanleiding van wat ik de laatste dagen op dit weblog geschreven heb. Het wordt nu tijd voor actie, harde actie. De huidige irritaties over de gang van zaken bij dit van stad en land losgezongen culturele festijn roepen herinneringen op aan wat er in 1998 is gebeurd in de aanloop van de manifestatie Fryslân 500. Toen werden op vrijwel alle kerktorens van Friesland de vlaggen half stok gehangen. De Friezen kwamen in opstand tegen een festijn waar ze zelf niet om hadden gevraagd en eigenlijk ook niemand op zat te wachten. Nu is de voorbereiding van Lwd/Fryslân 2018 in een vergelijkbare iritatie-fase beland. De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst, en de eerste haarscheurtjes in de wand van de kruik worden zichtbaar. Het wordt tijd voor een boycot. Dit is het begin, wij gaan door met de strijd.

Hierbij roep ik alle Leeuwarders en ook alle andere Friezen op tot een Boycot.

BOYCOT LWD FRYSLÂN 2018.

Dit is het actieplan:

  1. Koop geen toegangskaarten.

  2. Wees in 2018 zoveel mogelijk buiten de stad Leeuwarden

  3. Geef geen onderdak aan bezoekers.

  4. Organiseer geen activiteiten in het kader van dit festijn.

  5. Werk niet als vrijwilliger mee aan evenementen.

  6. Geef geen financiële steun aan de organisatie.

  7. Weiger mee te doen aan enquêtes of bevolkingsonderzoek.

  8. Hang in 2018 een jaar lang de Friese vlag halfstok.

  9. Plak een sticker op uw deur: BOYCOT LWD 2018 !

  10. Zegt het voort! Zegt het voort!

29 Reacties »

  1. Gjelt de Graaf

    11 februari 2015 op 01:00

    Culturele medailles zijn kennelijk zo zwaar dat je er voor op de knieën gaat. Dat is niet erg, eer mag wegen, nietwaar? Probleem voor Leeuwarden is dat de professionaliteit om een eventuele medaille te mogen dragen, nog niet is ‘ingeburgerd’. Zoals gewoon in de politiek zijn de happy few de eersten die zich als vaandragers aanbieden en daar moet de Mienskip het inderdaad niet echt van hebben. Wat mij stoort is dat er, terwijl er tijd genoeg is, geen zoden aan de dijk worden gezet. Waar is de Friesche nuchterheid in deze? Als er één ding op provinciaal niveau zou moeten worden gerealiseerd, is het wel Leeuwarden 2018. Natuurlijk pikken overal externe bureautjes mee van de meerwaarde die in het verschiet ligt. Dat is ook niet zo erg. Boycotten is echter van een niveau dat er geen adem meer te verhappen valt. Dat zou pas echt kwalijk zijn voor Leeuwarden. Geldstromen gaan altijd dezelfde weg, daar tegen schoppen helpt niet echt. Inzicht geven in de waarde van Leeuwarden doet dat wel. Ook al helpt het niet de beurzen van niet echt ingewijden te blijven spekken. En als het allemaal mis zou gaan, kunnen we altijd Rommert Krijtenburg er nog op aanspreken. Zijn adembenemende nek is heel geschikt voor zo’n guillotine.

  2. Johan Visser

    11 februari 2015 op 02:19

    Dien skip , sien skip en mien skip.
    Mien skip is niet van de Friezen maar van de top verdieners van 2018.

  3. Wiersma

    11 februari 2015 op 02:25

    Hahaha! Applaus!

    Helaas is gisteren mijn reactie niet geplaatst want die was ook niet zo liev…

    Maar goed, mijn onderbuik gevoel was zo slecht nog niet. Nou ben ik een slechte tot middelmatige schrijver dus ik kan het altijd wat slechter verwoorden dan Hubertus Manus.

    Maar idd: politiek correct. Dat is een ramp. Zie bijv MH17: zal allemaal wel politiek correct zijn, maar het is domweg een nationale schandvlek. Net als in feite de deelname aan de EU, de euro, het Global Warming ‘geloof’ en gaaaaaaaa zo maar door.

    En ik heb ook ernstig vermoeden dat 2018 vooral een ons-kent-ons feestje is. Idd: top down. Dezelfde koppen. De pommeranten zijn nooit weggeweest.
    De burger als puppet als juichaapje.

    Ik had er om eerlijk te wezen, naarmate de tijd streek, ook helemaal geen zin meer in. Het lied ‘Belgie’ spookte door mijn hoofd.

    Overigens doet de provincie wel een soort van moeite om de burger echt(?) serieus te nemen. Door er echt naar te luisteren. Alhtans: die indruk of illusie geven ze wel en ik ben bereid daar in te geloven tot het tegendeel beweerd wordt. Niets in deze tijd hoeft echter meer echt te zijn. Probleem van deze tijd is dat bijna alles NEP is.

    En verder dat logo: godsamme, heb ik OOIT in mijn leven zo’n bedroevend slecht logo gezien? Een cross over tussen Calimero en het logo van Omrin? Ik geloof het niet.
    En wat heeft Lwd ineens met pompebledden??

    Ik ben het geheel eens met Huub’s visie. Het zou maar zo een tenenkrullend anti-feest kunnen worden, als je de voorgaande gang van zaken extrapoleert naar 2018.

    Daarbij moet ik nog zien of uberhaupt tegen 2018 nog iemand een kaartje kan betalen en of de EU nog bestaat. En of het geen oorlog is met Rusland want daar wordt ook KEIHARD aan gewerkt door de EU, lees vazalstaat van the US. Nog afgezien dat EU/ECB domweg Wall Street is.

    http://www.nu.nl/buitenland/3943212/honderden-nederlandse-militairen-met-navo-flitsmacht-rusland.html

    Maar Huub, ik ben het wel met je eens. Friesland is gewoon weer terug in de jaren vijftig. En de EU toejuichen is wel het aller allerslechtste wat je ooit kunt doen. Want daarmee juich je dictatuur, olichargie en bankroet toe.

    Zowel politici als media zouden eens goed wakker geschud moeten worden. Uit hun eigen totalitaire droomwereldje gehaald.
    volksvertegenwoordigers zijn ze allang niet meer noch informatie voorzieners. (stem niet en koop geen main stream kranten, kijk geen TV, het bekende riedeltje)

    Maar het VOLK, de burger, moet dit doen!
    Maar helaas, de burger is niet meer zo actief als in de jaren 60.
    De burger is murw. Lamgeslagen. Anaal Uitgewoond (a.k.a. AU), maar heeft dat nooit echt gemerkt want die EU heeft in het echt maar een heel klein piemoltje. Snapt het ook niet meer en voelt zich machteloos. Zit in overlevingsmodus. Wat kan IK doen? Heb ik maandag nog werk bij V&B, Blokker, Hema? Heil EU, heil EU Capital of Cultjtur!!

    Yes, we dance!

    Helaas is die frase net zo hol als yes, we can.

    Maar even samengevat: ik ben het geheel eens met Huub, MAAR ik vind ook dat de burger ZELF initiatieven moet nemen.
    Om ten eerste al die Doornroosjes en Sneeuwitjes en oldboys networks eens wakker te schudden EN zelf met alternatieven moet komen.

    Dus: Friesche kunstenaars en kunstenmakers: ontwerp ZELF eens een logo. Want rampzaliger dan dat kan eigenlijk niet.
    Gratis? Ja gratis ja. Stap I. Want klagen alleen lost niks op, je moet alternatieven hebben. Overigens vond ik dat vorige logo best ok, leek alleen wat op Kenny van South park, but who cares.

    Hier nog wat bagger.

    http://www.suksawat.nl/de-verschillende-waarheden-rondom-ch2018-logogate/

  4. Tadek Solarz

    11 februari 2015 op 09:12

    Dank voor je mooie bespiegelingen. De elf fonteinen die de samenhangen moeten symboliseren tussen de Friese elf steden. Twintig miljoen mag het kosten en iedereen betaalt mee. Nergens om maar als iemand mij wereldwijd elf steden kan aanwijzen die al meer met elkaar zijn verbonden door symboliek dan de Friese elf steden krijgt hij of zij van mij een avond gratis bier misschien wel twee avonden. Ik probeerde al eerder mijn gedachten daarover te formuleren op http://leeuwarden2018.blogspot.nl/

    Nu ik lees dat die bewuste Jacco iets doet in het CDA begrijp ik ook beter de keuze voor het bureau in Den Haag dat ons verblijde met het kleuterlogo. Het is een reclamebureau dat ook zegt te werken voor het CDA. Nadat je me de ogen opende over de relatie van de burgemeester met de chairman of the board of directors zoals de CEO van LWD2018 zich laat noemen wordt het steeds helderder hoe de zaken ervoor staan.

    Het is een stroef begin misschien wel te stroef.

  5. Oane

    11 februari 2015 op 13:07

    Zelf heb ik nooit begrepen hoe een stel elitaire hypocriete opportunisten het voor elkaar hebben gekregen onnoemelijke bedragen te kunnen aanwenden voor hun onrealistisch en socialistisch gestoelde Culturele hoofdstad 2018.
    Volgens mij zijn ze geheel de weg kwijt met de kreet Mienskip.
    Vanaf het begin heb ik mij hierover negatief uitgelaten en werd dikwijls versleten als een azijn zeiker en negatief denkende.
    Na het stuk van Huub Mous te hebben gelezen, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het stuk doorspekt is met een groot stuk frustratie.
    Waar was Huub toen de plannen van Culturele hoofdstad werden gelanceerd?
    Volgens mij had Huub gehoopt op een mooie functie in de aanloop van 2018, lekker naast Jannewietske en die andere opportunisten.
    Jammer, maar na 2018 draait de Mienskip op voor de grote misrekeningen.

  6. Jelle Breuker

    11 februari 2015 op 13:09

    Je kunt geen kunstcatalogus lezen of een toespraak bij de opening van een kunsttentoonstelling aanhoren of je komt het woord vernieuwing tegen, dikwijls in veelvoud. Aanvankelijk dacht ik als nieuweling op kunstgebied dat vernieuwing verbetering betekende, wat dit verder ook zou zijn. In de literatuur is het in interviews en op achterflappen van romans nauwelijks anders. Niets daarvan, verbetering is een ongepast woord voor de catalogusschrijver en expositiespreker. Hij zou zich als (impliciete) criticus volstrekt isoleren van zijn biotoop van kuddedieren , waarvan de leden-kunstenaar geen kans voorbij laten gaan om zich als invidu pur sang te presenteren. Zij kunnen ook niet naders om de illusie in stand te houden dat ieder van hun werkstukken een ongekende uniciteit in zich draagt.
    Vernieuwing kan, zo heb tijdens vele jaren geleerd, van alles en nog wat betekenen’; dus ook niets. Een ander thema, een beetje een ander thema; een andere compositie, een beetje een andere compositie: ander materiaalgebruik, een beetje ander materiaalgebruik; andere kleuren, een beetje andere kleuren; figuratief of abstract, of een beetje figuratief of abstract; vergroting of verkleining van het werkstuk, of een beetje vergroting of verkleining. Enfin, met het gebruik van het woord vernieuwing wordt doorgaans een verwachting geschapen die, denk ik uit meervoudige onmacht van kunstenaar en kunstbespreker, nauwelijks wordt ingevuld.
    Bovenstaande kennis en ervaring waren opperst paraat bij het lezen van Mous’ zin in het zijn stuk van 10 februari. ‘Het gaat niet om het bevorderen van een nieuw kosmopolitisch bewustzijn, maar om de de herbevestiging van het Fries eigene in een politiek correct cultuurfestijn dat zijn ziel heeft verkocht aan toerisme, economie en de promotie van de regio’. Ik was erg benieuwd naar de invulling van een kosmopolitisch bewustzijn, maar ik ben evenmin als bij vernieuwing wijzer geworden. Dat herbevestigt mijn tijdsvoorwaardelijke overtuiging dat kosmopolitisme en zijn afleidingen een gefixeerd idee is dat door de gebruikers van de betreffende woorden niet bevredigend kan worden uitgelegd. Mogelijk niet omdat de vaderwens om deelgenoot aan kosmopolitisme te zijn, anders dan het valse voorbeeld van het rijden op een sullige olifant in Thailand, niet in verhouding staat tot de gedachte. Onmacht dus.
    Dit geeft mij de gelegenheid om de om zijn onvoorstelbaar doordachte, kristalzuivere en verheven kosmopolitische gedachten bekende Ter Braak onder de loep te nemen. Was hij het niet die te weinig kosmopolitisch inzicht had om de Duitse inval in 1940 te voorspellen en daarom uit onmacht zelfmoord pleegde? Een grote ziener bleek te klein voor de grote wereld.

    Wat is erop tegen om als bewoners van Fryslân deel te nemen aan een cultuurfestijn dat het eigene toont als de deelnemers er tevreden of zelfs gelukkig mee zijn? Wat moeten zij voor de zoveelste maal met het abstracte ‘kosmopolitische’ begrip ‘vrijheid’ (zomaar een voorbeeld) dat zij al zo vaak in de media zijn tegenkomen. Is er ooit iemand geweest die zijn afschuw heeft uitgesproken over de Amsterdamse grachtenconcerten omdat het voor de zoveelste maal de obligate schoonheid van de grachten beklemtoont? Is er een objectief te meten (emotioneel) waardenverschil in de beleving van een Friese terp en een Amsterdamse gracht? De rot zit niet in het Fries eigene, de rot zit in het verkeerd gebruik daarvan. Dit laatste lijkt zo duidelijk aanwezig dat ook bij mij grote weerstand leeft.

    De stukken van Mous hebben grote waarde waar hij de stinkende politieke correctheid en de vanzelfsprekendheid daarvan blootlegt.
    Het is opnieuw bitter te constateren dat de Friese media slechts de positieve kanten van KH18 belichten. Doen zij vanwege het subsidie-infuus aan zelfcensuur?

  7. Mienskip Ontwerper

    11 februari 2015 op 13:53

    Logootje d’r bij? http://cl.ly/Zjmp

  8. Mienskip Ontwerper

    11 februari 2015 op 14:38

    Update logootje! Nu met een ‘C’ (was tijdelijk woordblind) http://cl.ly/ZisM

  9. Mienskip Ontwerper

    11 februari 2015 op 14:47

    Update linkje http://cl.ly/Zjdr (waar is de edit knop?)

    Hier ook nog een los maskertje http://cl.ly/ZjPE

    Doe er mee wat u denkt ermee te moeten doen!

  10. Anoniem

    11 februari 2015 op 15:23

    Mienskip, mienskip. Niks mienskip.

    Als CH2018 écht om mienskip zou draaien, zouden de Friezen gevraagd worden wat ze willen, wat het plan is, wat CH voor Friesland betekent. Doe je dit met de mienskip. Nu is het een feestje van de projectgroep, die zichzelf als baas van dit hele festijn ziet. En wordt er bovendien de zeer kwalijke communicatietechniek ‘stilte’ gebruikt. Reacties en communicatie blijven namelijk uit.

    Nieuw logo? Als het echt om mienskip draait had je dit de mienskip laten maken. Dan had je een vraag onder de Leeuwarders/Friezen uitgeschreven, had iedereen kunnen reageren en was het best passende logo gekozen. Gemaakt door en voor de mienskip.

    Standbeelden plaatsen? Ook dat had je door de mienskip moeten laten doen. Hen de standbeelden laten ontwerpen, laten stemmen en de standbeelden met de meeste stemmen laten vervaardigen. Door en voor die mienskip. Nu betalen we ons scheel voor standbeelden die echt niemand mooi vindt.

    Wie zou hier moeten beslissen? De mienskip. En dat is nu alles behalve wat er gebeurt.

  11. Franke Atsma

    11 februari 2015 op 16:40

    Jannewietske, dat is de mienskip !

  12. Frans van K.

    11 februari 2015 op 17:30

    Citaat van boven: “In menig Fries dorpshuis is het mij overkomen dat ik als niet-Friestalige vergeefs mijn hand uitstak om iemand te begroeten.”

    Ja, ik ken dat verschijnsel.
    Mensen waar je individueel prima mee kan opschieten, schijnen je opeens niet meer te kennen, wanneer zij bij elkaar staan. Zelfs zonder dat zij met elkaar praten, herkennen ze je niet meer. Opeens ben je een vreemdeling.
    Het lijkt er op dat zij zich voor elkaar schamen dat zij weleens met een Hollander praten. Dat doe je toch niet, man. Rot op man.

    Nee mij zien ze niet meer in die dorpshuizen. Of in die moderne newspeak: Gemienskips Huizen.

  13. Sjouke

    11 februari 2015 op 19:03

    Dat noemen wij dus tegenwoordig, in het marketing jargon, een Iepen Mienskip.

  14. Jelle Breuker

    11 februari 2015 op 19:15

    Frans van K. (en andere verongelijkten, zie ook gisteren): Uw zinnen: “Het lijkt er op dat zij zich voor elkaar schamen dat zij weleens met een Hollander praten. Dat doe je toch niet, man. Rot op man”. Uw woorden drukken bij een milde beoordeling uwer- en mijnerzijds onkunde uit en bij een realistische kwaadwilligheid. Heel mijn leven heb ik tussen zowel uitsluitend Fries- als Nederlandstaligen en gemengdtaligen verkeerd en toch herken ik uw bevinding niet. Misschien voelt u zich niet op uw gemak in Fryslân omdat u er (en evenmin in delen van Limburg) het comfort van één algemene taal, het Nederlands, mist. In ieder geval ervaren talrijke Friestaligen dit buiten Fryslân, maar hen hoort u niet klagen. Uw remedie: leer Fries opdat u zichzelf bevrijdt van een kennelijk lastig vooroordeel.

  15. Alternatief

    11 februari 2015 op 19:32

    @J. Breuker. Aha! Frysk in plaats van de blijde boodschap! Ik voel mij nu al bevrijd.

  16. Frans van K.

    11 februari 2015 op 20:54

    @ J. Breuker.

    Ik heb het hele woord Fries niet genoemd!
    Waarom zou ik?
    Zelfs, al zou ik in plaats van in het Fries in het Swahili groeten, dan verwacht ik toch echt wel te worden teruggegroet.
    Desnoods met een vriendelijke hoofdknik.

    Trouwens, áls dit het probleem zou zijn:
    Is Friesland dan geen tweetalig land?

  17. Harry Drent

    11 februari 2015 op 21:05

    Se mutte met hur poaten fan myn skip afblive! Asjeblief!

  18. Jelle Breuker

    11 februari 2015 op 21:41

    Frans van K: uw houding toont een imperialistische achtergrond, dit wil zeggen de eenzijdige aanpassing van anderen aan u.

  19. Pieter

    11 februari 2015 op 21:44

    Ik hoop van harte dat jullie actie slaagt! Voor ons hier in Amsterdam, is het al te laat: de mensen weten inmiddels niet meer beter…

  20. Zuurdesem

    12 februari 2015 op 10:27

    Huub projecteert eigen ongenoegen over eigen culturele anamnese. Misbruikt daarbij voor eigen voordeel gewone normale relationele gangbare stappen. De spreekwoordelijke kar moet je niet van achter trekken de jaren 60/70 weer in. Dat zou een pas een leugen zijn Huub.
    De deur is open bij CH2018. Stap binnen. Maak er opbouwende kritiek van. Zuurdesem is er al genoeg.

  21. Edward Kobus

    12 februari 2015 op 11:39

    Waarom gaat elke ontwikkeling in Friesland en Leeuwarden altijd met zoveel gezever gepaard? En waarom is het vaak zo weinig constructief?

    Een boycot lost niks op, maakt de zaken alleen maar erger. Een kritische maar betrokken houding lijkt mij het devies. Bijsturen waar het kan. En al te ongewenste elementen elimineren. Naar goed Chinees gebruik (ja, dit is waar mijn betoog de bocht uitvliegt). Alleen dan van onderop.

    Als ik aan deze boycot-actie mee zou doen dan kan ik dus niet meer naar Welcome to the Village of Explore the North. Dan loop ik dingen mis, mooie dingen. Zaken die voorheen in Friesland niet te vinden waren. Waar ook geen hoop op was. Het zou immers nooit wat worden.

    Nu worden er eindelijk fundamenten gelegd voor een voortvarend en bruisend Leeuwarden. Iets wat misschien niet kan in de hoofden van sommigen. En nee, het gaat niet allemaal even goed en eerlijk. Maar de trein is aan het rijden. We moeten hem met z’n allen op het juiste spoor zien te zetten.

    En dan mag je ondertussen best genieten van het uitzicht.

  22. H. van der Mey

    12 februari 2015 op 12:17

    De trein van http://www.leeuwarden2018.nl is deze week op het spoor gezet. Wij gaan niet alleen toeristen met Friese bedrijven verbinden, maar ook bedrijven onderling moeten elkaar in de aanloop naar 2018 beter vinden. We hebben elkaar nodig, om zo van Leeuwarden 2018 een groot succes te maken. Nee, onze website http://www.leeuwarden2018.nl is nog lang niet klaar, het spoor is deels gelegd en de trein loopt al langzaam (de eerste Friese bedrijven hebben zich al aangemeld!). Dit is een initiatief vanuit de Mienskip, wij doen dit helemaal zelf.

    We vragen voor een profielvermelding slechts € 99,-. Dan zijn bedrijven t/m 2018 aanwezig op http://www.leeuwarden2018.nl. Van dit bedrag leggen wij een deel opzij, van dit ‘spaarpotje’ gaan we zelf een ‘2018-initiatief’ helpen. Wij selecteren 3 initiatieven, de deelnemers op http://www.leeuwarden2018.nl bepalen zelf voor welk initiatief we gaan. Mooi toch, ook weer een beetje Mienskip. Met z’n allen komen er wel, bij station Leeuwarden 2018!

    Vriendelijke groet,

    Hans van der Mey
    Initiatiefnemer Leeuwarden2018.nl

  23. Koopzondag: loslaten en elkaar de hand reiken | Hart van Leeuwarden

    12 februari 2015 op 12:27

    […] blog van morgen: Wie denkt Huub Mous wel niet dat hij […]

  24. Bonny

    12 februari 2015 op 14:22

    Hoezo roept een Niet-Fries op tot een boycot onder de Friezen?
    Al die bemoeienis ook..

  25. Wiebe Dooper

    12 februari 2015 op 19:17

    Moed

    Huub Mous is een moedig man om zich tegen Liwwadden2018 te keren. Zijn argumentatie is prikkelend. Zijn schrijfstijl is van een zeer hoog niveau.

    Mous is een intellectueel en veel lieden kunnen een puntje zuigen aan zijn erudiete teksten.

    Natuurlijk heeft Huub Mous wel in de gaten dat Liwwadden2018 niet valt te keren. Hij ontlokt een debat. En daarin is Mous geslaagd.

  26. Harry

    12 februari 2015 op 21:24

    Mooi, als alle zuurdesemschijters en azijnpissers weg blieve hewwe wij een mooi feest!

  27. De scheitscheurder

    15 februari 2015 op 15:25

    Ton F
    Tonnef
    Tinnef

  28. Hein

    28 juni 2015 op 10:40

    Beste Huub,

    Ik heb een poging ondernomen om onderstaand document (link) door te nemen.
    Dit is toch een hele “klus” misschien kan jij het in een simpel zinnetje samen gaan vatten?
    Je kan namelijk ook de onderzoeksgegevens van een andere stad nemen, zonder dat deze CH2018 is.
    Ook dan krijg je uitkomsten tussen 2015 – 2018 die gelijkwaardig zijn. Heeft te maken met economie en niet direct afhankelijk van activiteiten die ontwikkeld zijn door CH2018.
    CH2018 maakt namelijk graag koppelingen van bestaande activiteiten die ook zonder hun zouden worden gehouden.

    Hein Ringersma

    —————-

    Datum:maandag 29 juni 2015
    Starttijd:19:00
    Locatie:Stadhuis, Hofplein 38
    Raadzaal Forum 19:00 – 20:30
    Stand van zaken Culturele Hoofdstad

    http://leeuwarden.notubiz.nl/document/2275030/1

  29. fred van der wal

    29 oktober 2015 op 09:55

    Uitstekende analyse!

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)