Slide1

1 Reactie »

  1. Wiersma

    13 juni 2015 op 05:15

    Ik doe maar even van de radiostilte misbruik maken om wat achterstallig spul te poneren. Of spul wat ik wel gepost heb maar niet geplaatst.

    @ Eddy, over – wat was het ook alweer- vernietigingskunst of zo?

    Je eigen stad /woon/leefomgeving slopen lijkt mij een slecht idee.

    “Uitgestorven straten in de stad, want iedereen is online in contact met elkaar. Thuis. Doordeweekse avonden zijn voor de avondhoreca niet meer rendabel.

    ‘Amsterdam is een uitzondering. En misschien ook Utrecht, Groningen en Nijmegen – in die volgorde. Maar in welke Nederlandse stad ik ook ben ‘s avonds op een doordeweekse dag, het is er stil op straat .

    Zelfs in de meeste studentensteden is het doordeweekse uitgaanslawaai verstomd. En in alle andere Nederlandse steden met meer dan 50.000 inwoners zonder universiteit, het is er zo rustig. Vrijwel niemand komt op een doordeweekse avond zijn huis meer uit: ’s avonds is de Nederlander thuis. We gaan niet uit eten, niet uit drinken, achter onze voordeur hebben we online contact met de rest van de wereld.’

    Dorpen zonder kroeg
    ‘Ik zie ’s avonds meer lege dan volle restauranttafels. Cafés met slechts een paar stamgasten, zijn eerder regel dan uitzondering. In dorpen is de stilte helemaal oorverdovend, niet alleen doordeweeks, ook in het weekeinde. Steeds meer avondzaken zijn daar gesloten. Dorpen zonder kroeg zijn geen uitzondering meer.

    Die kaalslag na zessen komt niet alleen door de crisis of de werkloosheid. We komen minder ons huis uit door internet. We communiceren en kopen steeds meer online en steeds minder in winkels in de binnenstad. Ook zijn er minder avondgasten omdat de verschillen tussen arm en rijk zijn gegroeid: de ‘minima’ hebben nog minder te besteden en om de nek van de middenklasse hangt de molensteen van het verdronken eigen huis.’

    http://www.foodinspiration.nl/blog/2014-05-15-is-er-nog-toekomst-voor-de-avondzaak

    Voor wie denkt dat de economische crisis van tijdelijke aard is: ik heb er een hard hoofd in.

    Punt is namelijk dat U er zélf ook keihard aan meewerkt met uw online bestellingen, contacten te onderhouden middels social media

    U gaat de stad niet meer in. U koopt online, gaat niet meer naar een winkel. U bent een luie donder, u bent niet van die bank te slaan.
    ‘Gezelligheid’ of ‘samen’ doet u nu virtueel.

    ‘Mienskip’ is leuk bedacht maar de 2.0 versie is dat u niet actief participeert: nee, u klikt de Like button aan en dat was het dan.
    Dat was uw betr0kkenheid dan.

    Bankiers hebben ook van u een bankier gemaakt. Geld (betrokkenheid) ‘verdienen’ door er helemaal geen ene flikker voor te hoeven doen. Behalve op een knopje drukken.
    Dat was de arbeid dan: op een knopje drukken.

    Wel. Einstein zei het al: op het moment dat de mens afhankelijk is van de machine is het einde beschaving.

    Het is nu (nog) maar 2015, maar wacht maar af tot het 2018 is.
    Zelfs dertigers ergeren zich al groen aan de social-media verslaving van de twintigers en jonger. En dat is nog niet eens een generatie-verschil. Tieners van nu zijn straks niet meer in staat om rustig een boek te lezen: hun aandachtsspanne is nagenoeg nul.
    Want: nog 20 WhatsApps, 30 Likes te beantwoorden. Per uur.

    En over playgrounds: ik was het al weer vergeten maar ik denk twee jaar geleden heb ik op het blog van Wietze Elzinga al eens gepleit voor een soort van stone-age playground/doe/’pretpark’ op het Tjeukemeer.

    Een beetje een low-tech doe/pretpark, en alles kan en mag, behalve PLASTIC. Een soort van what-if.
    Sort of Steampunk. Voor wie dat niet kent: Google maar eens op steampunk.

    High tech is leuk hoor, maar als dat betekent dat de mens afhankelijk is/wordt van de machine is het domweg einde beschaving.

    Je hoeft alleen maar het nieuws te volgen en je kunt dagelijks lezen dat alles mbt de burger en middenklasse in decline is. En het gaat best hard nu.

    En nee, hoewel ik een schijthekel aan de huidige polletiek heb, kun je dit niet alleen op hun bordje leggen. Ook U bent verantwoordelijk voor een decline in uw eigen leef en woon omgeving.

    Dus mensen: maak eens een ommetje. Staar eens uit het raam. Ga eens lekker uit eten in de stad, desnoods op dinsdag.
    Economie, en economische groei komt voort uit IN-efficientie.
    OMDAT we een hoop dingen nog niet zo goed doen zijn er veel mensen nodig en DAT heet werk en werkgelegenheid.

    Een EFFICIENTE economie kan gerust zonder mensen.
    Oftewel: u bent overbodig.

    George Carlin heeft ook een sketch over: what are we here for: making plastic! God maakt alles namelijk, behalve PLASTIC.

    Een derde punt wat naar mijn mening van invloed is, zijn winkels als de Action. Terwijl V&D’s, Hema’s, Blokkers, Schoenenreuzen het zwaar hebben, maken Action’s winsten en grote groei door.

    Hun producten kosten een scheet en zeven knikkers.
    Veelal gefabriceerd in het oosten.
    Micro-economie: weinig winst op héél veel omzet.

    En dat is ook precies zoals WallStreet (hun computers althans) momenteel werkt: in milliseconden heel veel aandelen kopen, en deze in (milli)seconden ook weer verkopen met winsten als 0,0000001 dollar cent of zo.

    En dat een miljoen of miljard keer per dag.
    Kan de westerse wereld hier nog tegenop?
    Nee. Vergeet het maar.

    Verkopen is gunnen. Ook al kostte het ietsje meer. Dat hield de ‘oude’ economie en mienskip running. Met de crisis en internet denkt u niet meer aan gunnen maar aan ‘zo goedkoop mogelijk’.

    Uw geld stroomt -deels- dus naar China etc en komt NIET terug in uw eigen omgeving. Dat geld is voorgoed weg.
    Met elke buitenlandse aankoop maakt u zichzelf en uw omgeving stukje bij beetje steeds armer. Met als gevolg: leegstaande winkelpanden, korting op zorg, een onleefbare stad etc.

    Dus mensen. Als u zo voor mienskip bent, koop dan in uw eigen omgeving. Ook al is het ietsje duurder. Dat duurder komt omdat er meer aandacht en zorg aan het hele product of productie keten is besteed zoals geen kinderarbeid of milieu vriendelijk.

    Misschien zou er meer aandacht besteed mogen worden aan de ‘economische mienskip’.

    Mede daarom heb ik ook al eens voorgesteld een (tijdelijke) friese munt tot maart 2019. 500 miljoen Nuon gelden geven aan de friese bevolking. Gewoon géven, want dit geld WAS ooit ook van hun.
    Dit geld kan alleen in Frl worden uitgegeven of iedereen die dit accepteert. Vanaf maart 2019 kan dit geld weer worden omgeruild voor euro’s.

    Nogmaals: economie, en of economische impuls bestaat bij de gratie van IN-efficientie en dat de BURGER ook geld heeft.

    Als deze kringloop wordt doorbroken door machines, robots, AI, hyper- efficientie, geldgebrek bij het volk, dan gaat het licht uit. Letterlijk. Voor iedereen. OOK voor de oligarchen.

    Ook zit er nog iets van 12 miljard aan spaargelden oid bij Friezen die aan de economie zijn ontrokken. Ook een slechte zaak, want het levert niks op. Geen rente, geen winst en geen werkgelegenheid.

    Slechte zaak. What if als 20% van dat geld van Friezen geinvesteerd wordt in de medemens?
    Zie het maar als risico kapitaal.

    Maar ik zie het meer als: je hebt een dure auto.
    Jarenlang voor gewerkt.
    Er ging iets mis.
    Je hebt nu wel die dure auto maar kan nu even geen benzine betalen
    om dat ding te laten rijden. Wat je nodig hebt is een beetje leen-kapitaal om dat ‘kapitaal’ een enorme impuls te geven met een paar liter benzine.

    En Whaaaaaammmm…. daar ga je.

    Die 500 miljoen Nuon gelden en 2,4 miljard aan risico geld van vastzittend en nietsdoend kapitaal kun je zien als micro-banking voor de gehele bevolking. Investering in je eigen leefomgeving.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)