Wederopbouw: bron van zorg én inspiratie

Jubileum Attiek 30 jaar!

Symposium

Wederopbouw: bron van zorg én inspiratie. Leeuwarder stadsuitbreidingen uit de jaren 1945-1965.

Attiek 30 jaar!

Hét discussieplatform voor architectuur, stedenbouw en ruimte in Leeuwarden bestaat dit seizoen 30 jaar. Het huidige bestuur vindt dit een goede reden voor een feestje. Maar Attiek zou Attiek niet zijn, als we niet ook een interessant onderwerp met je zouden willen bediscussiëren: de Leeuwarder wederopbouwwijken en hun toekomst.

Wederopbouw

Aanleiding tot de keuze vanjuist dit onderwerp is het plan voor de vernieuwing van de Leeuwarder stadswijk Heechterp. De wijk werd eind jaren vijftig door het toonaangevende bureau Van den Broek en Bakema ontworpen in de geest van het Nieuwe Bouwen. In 2020 werd de Toekomstvisie Heechterp ontwikkeld die vorig jaar resulteerde in een masterplan. In de wijk worden 610 nieuwe woningen gerealiseerd, waarbij één van de woonvelden wordt ingericht als ‘erfgoed-cluster’, bedoeld als een ode aan de wederopbouw-architectuur. Deze actualiteit grijpen we aan om, in de vorm van een symposium, samen een blik te werpen op de culturele betekenis en toekomst van de Leeuwarder wederopbouwwijken.

Centrale vraag van het symposium

Hoe gaan we om met de architectuur, stedenbouw en monumentale kunst van de wederopbouwperiode in Leeuwarden? Wat kunnen we ervan leren voor nu en de toekomst?

We laten de volgende specialisten aan het woord:

Drs. Huub Mous ‘Wederopbouw: tussen optimisme en angst voor de leegte.’

Huub Mous is kunsthistoricus en publicist. Hij publiceerde over de na-oorlogse beeldende kunst en architectuur, onder meer: Reizen door de tijd (2005), De kleur van Friesland (2008) en De Fries die in de toekomst sprong (2016).

Dr. Meindert Schroor ‘De wederopbouwwijken van Leeuwarden: Systeembouwen tegen de woningnood.’

Meindert Schroor is sociaal geograaf, heeft een eigen onderzoeksbureau (Varenius)en is portefeuillehouder cultuurhistorie aan de Waddenacademie. Hij publiceerde onder meer de Historische Atlas van Leeuwarden (2015). Tevens is hij hoofdredacteur van de Nieuwe encyclopedie van Fryslân (2016).

Drs. Anita Blom ‘De wederopbouwwijken 1945 tot 1965. Het erfgoed van de alledaagsheid.’

Anita Blom is senior specialist naoorlogse architectuur en stedenbouw, en projectleider Post 65, bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). Ze publiceerde onder meer de Atlas van de wederopbouw (2013) en Wederopbouw, een kansrijke erfenis (2016).

Aansluitend op de lezingen is er volop gelegenheid voor vragen en discussie. Moderator is Drs. Geart de Vries, historicus, voormalig documentairemaker bij Omrop Fryslân en oud-directeur van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Na de discussie zal een jubileum-publicatie worden gepresenteerd. De middag wordt afgesloten met een feestelijke borrel.

Wij nodigen je van harte uit dit feest met ons te vieren!

Dus noteer alvast de datum. De toegang is gratis. 

Tijd en locatie

14 mei 14:00 – 18:00

Stadsschouwburg De Harmonie, Ruiterskwartier 4, 8911 BP Leeuwarden, Nederland

Gegevens hierover zijn te vinden op: https://www.attiek.nl/

Reageren is niet mogelijk.