Brief aan mijn klas- en tijdgenoten

Onderstaand bericht heb ik gisteren gestuurd aan mijn klasgenoten van het St.- Ignatiuscollege uit het schooljaar 1960-1961. Wij werden geboren in de jaren 1947 of ’48. Echte babyboomers dus. De laatste jaren ontmoeten wij elkaar bij onze jaarlijkse reünie in Amsterdam. Bovenstaande foto’s zijn genomen bij de trap van het patershuis van het voormalige onderkomen van het St.- Ignatiuscolege aan de Hobbemakade in Amsterdam. Ze dateren van oktober 1960 (de eerste klas) en mei 2014, toen we voor het eerst weer bijeenkwamen. In mijn nieuwe boek Het algoritme van de waan heb ik een hoofdstuk gewijd aan mijn tijd op het Ignatiuscollege.

***

Waarde klas- en tijdgenoten, 

Graag vraag ik jullie aandacht voor het volgende. 

In 2020, in de hoogtijdagen van de eerste corona-golf, verscheen The Hitler Conspiracies van Richard J. Evans. Zijn boek handelt over de vraag hoe de paranoïde waan verbonden is geweest met Hitler en de nazi’s. Door de complottheorieën van de nazi’s opnieuw te bekijken met de kennis die recent onderzoek heeft opgeleverd vond Evans een nieuw kader, waardoor hij conclusies kon trekken over wat complottheorieën nu eigenlijk gemeen hebben. Een gemeenschappelijk aspect is volgens Evans een vaak voorkomende neiging om de wereld in goed en kwaad te verdelen. Zo geredeneerd zijn complottheorieën waanideeën over het kwaad. In die zin lijken zij een nieuwe verschijningsvorm van de religie te zijn. 

Dit gegeven komt aan de orde in mijn nieuwe boek Het algoritme van de waan, dat – Deo volente – in maart a.s. zal gaan verschijnen bij Uitgeverij Aspekt. Daarnaast gaat mijn boek over de ‘verwerking’ van de Tweede Wereldoorlog door de babyboomers, de generatie de oorlog zelf niet mee had gemaakt. En dus ook over mijn eigen leven, met bijzondere aandacht voor de jaren zestig, waarin ik in mijn laatste jaar op het Ignatiuscollege in een waanwereld belandde.

Op het Ignatiuscollege hadden zich destijds twee kampen gevormd: de progressieven en de conservatieven. Progressief waren onder meer de paters Van Kilsdonk, Huijbers, Oosterhuis en Vrijburg. Tot de meer behoudenden behoorde pater Lorié, die zich heimelijk gesteund voelde door Gerard Wijdeveld, onze leraar klassieke talen, de grote kenner en ook vertaler van Augustinus. Onze geschiedenisleraar was mijnheer Fontaine, die in 1992 een bijzondere boek over Adolf Hitler publiceerde en bij zijn overlijden in 2012 door Willem Otterspeer ‘de geleerdste man van Nederland’ werd genoemd. De geschiedenis was volgens Fontaine een voortdurende strijd tussen twee metafysische krachten: goed en kwaad. Hij ging daar heel ver in. Zo kan ik mij een van zijn lessen herinneren die in zijn geheel gewijd was aan de opkomst van Hitler-Duitsland. Hitler was volgens Fontaine niemand minder dan de Antichrist, de demonische belichaming van de duivel op aarde. 

Na de oorlog was de Holocaust een onoplosbaar, existentieel probleem geworden, al lieten de jezuïeten ons in het begin van de jaren zestig nog altijd Augustinus lezen met zijn theologische verklaring van het kwaad, terwijl diezelfde jezuïeten al hun koffers aan het pakken waren om de Kerk te verlaten. Dat je vanuit de brokstukken van enerzijds het triomfalistisch godsgeloof van het Rijke Roomse Leven en anderzijds de kaalslag van de radicale secularisering ook zinnige vragen kunt stellen, is misschien a blessing in disguise die met dit roomse ‘trauma’ gepaard kan gaan.

Wellicht dat mijn betoog bij jullie enige herinneringen – en misschien zelfs belangstelling – oproept. Voor alle duidelijkheid, geen van jullie wordt in mijn boek met name genoemd, behalve Hans Kraan, die niet meer onder ons is, en met wie ik in de late jaren zestig nog veel heb beleefd.

Voor de financiering van een en ander vindt Uitgeverij Aspekt het nodig dat zo’n vijftig exemplaren van mijn boek op voorintekening worden besteld. Bij deze wil ik vragen of jullie hiervoor mogelijk ook belangstelling hebben. Met elke aanmelding ben ik blij, en zo niet… even goede vrienden. Als je je aanmeldt krijg je het boek in maart a.s. thuisbezorgd voor de mooie prijs van 24.50 Euro, inclusief bezorgkosten. Betaling is pas nodig na ontvangst van het boek. 

Mocht je belangstelling hebben, dan hoor ik dat graag (met vermelding van je postadres). Bij voorbaat mijn welgemeende dank.

En goede groet,

Huub

Zie ook mijn blog: Voorintekening van start