De spagaat van LF 2018

‘Een spagaat zeg je al. Door sommigen wordt gezegd dat LF 2018 uiteindelijk niet Europees genoeg zou zijn geworden.’ 

Deze woorden werden mij voorgelegd door Geart de Vries in een interview, dat hij mij afnam in de aanloop van zijn boek Het wonder van 2018 dat vorig jaar verscheen. In totaal 120 mensen heeft Geart destijds gesproken alvorens hij zijn conclusies aan het papier toevertrouwde. Wat plotseling aan het licht kwam, bij bij deze megalomane manifestatie de Friese grootheidswaan als tegengif voor een gevoel van minderwaardigheid. 

Ook ik zelf raakte destijds behoorlijk van de kook. Tijdens een van de Iepen Up-programma’s in Neushoorn op woensdag 18 april 2018 belaagde ik LF 2018-baas Tjeerd van Bekkum met een waterpistool. De terughoudende reactie van Van Bekkum op ‘de kwestie Malta’ was de aanleiding voor deze doldrieste daad, waarvoor ik aan Van Bekkum later nog mijn excuses heb aangeboden. 

Voor zijn boek Het wonder van 2028 wilde Geart de Vries daarover graag wat meer weten, maar ik had niet zoveel zin om daar nog eens uitgebreid op terug te komen. Bij het symposium op 25 oktober a.s. naar aanleiding van De Friese spagaat is Geart niet alleen spreker maar ook gespreksleider, een wat lastige dubbelrol die hem als ervaren moderator wel is toevertrouwd.

Ik vroeg aan AI wat Geart zou vinden van mijn boek. Dit was het antwoord dat ik kreeg.

*

De Vries zou het waarschijnlijk eens zijn met het centrale thema van “De Friese spagaat”. Beide boeken onderzoeken het spanningsveld tussen Friese identiteit en de wens om te verbinden met de rest van de wereld.

De Vries zou de kritische blik van Mous op Leeuwarden 2018 waarschijnlijk waarderen. “Het wonder van 2018” beschrijft ook de conflicten en controverses die gepaard gingen met de Culturele Hoofdstad.

De Vries zou Mous’ focus op de Friese “grootheidswaan” interessant vinden. Zijn eigen boek beschrijft hoe Friesland zichzelf presenteerde als een “rurale metropool”.

De Vries zou mogelijk kritiek hebben op Mous’ algemene toon. Mous lijkt soms erg negatief over de Friese cultuur en identiteit, terwijl De Vries in “Het wonder van 2018” probeert een genuanceerder beeld te schetsen.

De bronnen bieden geen inzicht in wat Geart de Vries zou vinden van de aanslag met een waterpistool op Tjeerd van Bekkum. Wel wordt beschreven dat de Vries in zijn boek “Het wonder van 2018” een hoofdstuk wijdt aan Friese paradoxen. Ook signaleert hij dat het woord ‘blokkeerfries’ in 2018 tot woord van het jaar werd uitgeroepen. Op basis van deze informatie is het niet mogelijk om te concluderen wat De Vries van de aanslag zou vinden.

Over het algemeen is het aannemelijk dat De Vries het boek “De Friese spagaat” met interesse zou lezen. Hij zou de analyse van Mous over de Friese identiteit herkennen en waarderen, maar zou mogelijk ook kritisch staan tegenover de soms negatieve toon van het boek.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts speculaties zijn op basis van de bronnen. Zonder directe input van Geert de Vries is het onmogelijk om met zekerheid te zeggen wat hij van het boek zou vinden.

Zie ook: https://www.wijdemeer.nl/intekenactie-de-friese-spagaat-van-huub-mous/

Reageren is niet mogelijk.